Výběr vhodného kávovaru

Nedovedete si den bez šálku dobré kávy představit? Je pro vás káva startovním palivem každého rána? Jestliže ano a na kávě jste víceméně závislí, tak věnujte pozornost následujícímu článku, kde se vám vynasnažíme pomoci a poradit při výběru kávovaru. Pro začátek je důležité uvědomit si, co od eventuálního přístroje vlastně požadujete, čili jakou kávu chcete, aby vytvářel.

Překapávač

Nejjednodušší řešení rychle udělané kávy s jemnou chutí a vůní je jednoznačně překapávač. Ten to přístroj pracuje na principu filtrování kávy, takže káva, kterou tímto vytvoříte, bude bez kávových zrníček. Principem je protékající voda skrze namletou kávu. Káva poté odkapává do připravené konvice. Výhodou je poměrně nízká cena, nejlevnější modely překapávačů za kolem několika stovek korun.

Káva pod tlakem

Někteří ovšem preferují kávovar na espreso, a to díky výraznější chuti. Kávovar na espreso totiž pracuje na jiném principu než překapávač, a to na principu tlaku vodní páry. Přes mletou kávu prochází horká voda pod tlakem (při teplotě 88-90 °C), kolem 25-30 vteřin (při množství 30ml). Při koupi kávovaru na espreso je nezbytné se soustředit zejména na tlak, který je zvolený přístroj schopen vyvinout. Lepší espresovače mají vlastní tlakové čerpadlo, takže jsou výkonnější. Pokud chcete skutečně kvalitní přístroj, měl by patřit do skupiny vysokotlakých přístrojů, které pracují s tlakem 9-19bar.

Dalším důležitým faktorem, který byste měli promyslet je, jestliže chcete přístroj volně stojící nebo vestavěný. Espresovač, totiž zabírá poměrně dost místa, a tak je vhodné zvážit možnost vestavění, jakožto vhodné řešení. Je možné pořídit si i ručně ovládaný kávovar na espreso, který pracuje na principu páky a manuálního lisu. Jeho ovládání je samozřejmě však o dost náročnější v porovnání s automatickým přístrojem, u kterého stačí pouze stisknout tlačítko a káva je hotová.

Některé typy kávovarů mají i vlastní mlýnek na kávu. Namletou kávu sice seženete bez jakýchkoliv komplikací, ale přeci jenom espreso z čerstvě namleté zrnkové kávy je daleko chutnější. Proto doporučujeme espresovač s vlastním mlýnkem zakoupit, i když budete muset nějakou tu korunu navíc utratit. Na trhu se objevily i předem připravené kapsle (porce) mleté kávy. Tyto kapsle zaručují jednoduchý a komfortní provoz kávovaru, ovšem jsou ekonomicky náročnější.

Pro náročnější konzumenty kávy, kteří si kávu vaří často a potrpí si na její špičkovou kvalitu, by se měli zaměřit na výkonnější přístroje s lepšími funkcemi. Tomu nejlepšímu přístroji nechybí parní tryska, která slouží k přípravě bohaté a našlehané pěny, dále pak tlačítko, které muže kdykoliv zastavit překapávání nebo automatické čištění, proplachování a odvápňování. Některé kávovary na espreso dokonce obsahuje vně kávovaru počítač s časovačem.

Líbí se vám článek? Tak ho sdílejte!

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.