3 tipy, jak šetřit během vaření

Kult domácího stravování je čím dál populárnější a nutno podotknout, že v tomto ohledu nelze Čechům upřít jejich nekonečnou snahu. Zatímco spousta jiných národů, jako jsou Američani a Angličané, si raději den co den zajdou na obě i večeři do restaurace nebo si pořídí polotovar ze supermarketu, Češi často a především rádi vaří i pečou nejrůznější dobroty. Pakliže i vy se řadíte k rodinám, které jedí spíše doma, než-li venku, můžete si pogratulovat, neboť v první řadě značně ušetříte. Co kdybyste ale zjistili, že během přípravy vašich chutných domácích pokrmů, lze ušetřit ještě více? Držte se těchto ověřených tipů a šetřete o sto šest, ať už v kuchyni připravujete cokoliv..

Vyhoďte staré hrnce

Možná si říkáte, že tip, jak vyhodit staré nádobí a pořídit si zbrusu nové, není zrovna ukázkou spoření, nicméně tento krok se vám v budoucnu mnohonásobně vrátí, a to nejenom v oblasti financí, ale také času a zdraví. Staré plechové kastroly po babičce mají jistě své osobité kouzlo, avšak v kuchyni jim již dávno odzvonilo. V novějších modelech se jídlo nepřipaluje, uvaříte jej podstatně rychleji a také můžete snažit absolutně bez použití jakéhokoliv tuku, což je rozhodně zdravější, než připalované lívance na sádle. Obstarejte si například nové pánve green pen, které šetří čas i peníze a pokud tvrdě pracujete, pak moc dobře víte, že platí rovnice čas=peníze.

Informujte se o surovinách

Spousta lidí vaří a peče se surovinami, o kterých je skálopevně přesvědčena, že je zná doslova celý život. Kdybyste si ale předem přečetli, jak dokonale zužitkovat celou papriku, okurku nebo třeba artyčok, pak by v odpadkovém koši jistě zbylo podstatně méně odřezků a možná byste uvařili i pokrm navíc. Než se tedy pustíte do zběsilého porcování, krájení a následného vyhazování potravin, načtěte si, co a jak z nich můžete uvařit.

Pozor na tuk

Většina lidí se snaží vařit rychle, což obnáší zpravidla smažení a restování na pánvi, které je pravděpodobně nejrychlejší. Než ale bezhlavě vlijete spoustu oleje na pánev nebo do hrnce, zjistěte si, zda povrch vašeho výrobku vůbec potřebuje takové množství oleje. Ve většině případech je tomu právě naopak. Kvalitní olivový olej, který by ve vaší kuchyni neměl chybět, stojí mnohdy stovky korun, nebylo by proto úspornější, jej používat jen v případech, kdy je to opravdu nutné?

 

Líbí se vám článek? Tak ho sdílejte!

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.