Zatočte s kuchyňskými pachy

V posledních letech jsou kuchyňské linky tolik propracované a promyšlené do posledního detailu, že skoro působí spíše jako ozdoba a málo kdo by řekl, že v nich lze i vařit. Pokud ale svou kuchyni pravidelně využíváte, pak také znáte její stinnou stránku, kterou je dokonalá absorpce pachu. Česnek, křenová omáčka a cibulové kroužky v ni mohou být cítit dokonce několik dnů, a to i za předpokladu, že vám digestoř jela na plné obrátky. Jak tedy zatočit s nepříjemnými kuchyňskými pachy, které mohou nepříjemně ovlivňovat živobytí celé rodiny?

Začněte u přípravy a vaření

Každého jistě po vaření automaticky napadne větrat a zapínat digestoř, zkoušeli jste ale někdy zaujmout opačný postup a pachům se snažit předejít? Budete se divit, ale není to nikterak složité. Již samotná příprava jídla totiž může vést k tomu, že pachy budou podstatně méně intenzivní a nebo rychleji vymizí. V první řadě se podívejte, jaké máte prkénko na krájení. Pakliže maso, zeleninu i koření připravujete na dřevě, pachy se uvolňují rychleji a ve dřevě se mají tendenci držet i poté, co jej důkladně omyjete. Místo dřevěného prkénka tak volte silikonovou nebo skleněnou variantu. Důležité je rovněž to, jaký použijete nůž. Ty z oceli podporují uvolňování kyselin a enzymů, díky čemuž je jídlo více cítit, naopak keramické varianty udrží živiny uvnitř ovoce a zeleniny a právě s nimi je navíc o poznání jednodušší a příjemnější. Keramické nože nemusíte brousit, proto si ušetříte i spoustu času a námahy.

Následně je zde etapa vaření, která pachy rovněž velmi ovlivňuje. Někteří lidé a možná k nim dokonce patříte, mají tendenci dělat spousty zbytečných úkonů, jako je například přepalování oleje. Ten sám o sobě samozřejmě páchne a jakmile k němu přidáte suroviny, nelibá vůně se ponese celým domem. Ideální je proto restovat na teflonu nebo keramice, používat horkovzdušnou troubu nebo gril a pro zdravější varianty vaření v páře, které je rychlé, chutné a slovo pachy prakticky nezná.

Čím si během vaření můžete také značně pomoci, je používání živých bylinek. Ty sami o sobě krásně vonní a dokáží pachy prakticky přebít a nahradit je svěžím závanem Středomoří, kde se bez bazalky nebo čerstvého oregana, nelze obejít.

Když sprej, tak kvalitní

A pokud se pachů po vaření přeci jenom nemůžete zbavit, obstarejte si kvalitní osvěžovač, určený přesně na tyto účely. Skvělou volbou je například Breese nebo Air vick, které dokáží navázat pachové molekuly a následně je velmi efektivně zničit. Na trhu najdete nepřeberné množství vůní, proto je zcela na vás, zda chcete, aby kuchyně voněla po levanduli, pomerančích nebo třeba vanilce.

Líbí se vám článek? Tak ho sdílejte!

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.