4 tipy, jak vybrat lednici

Bez lednice se v domácnosti nelze obejít, o tom není sporu. Nezáleží na tom, zda se nacházíte v menší garsonce nebo v ohromné vile a několika ložnicích, pakliže se nestravujete výhradně v restauracích, potřebujete chladící box pro potraviny, které jednoduše na vzduchu dlouho nevydrží. Také se vám někdy stalo, že jste si do lednice uložily otevřenou šunku, jogurt nebo kousek dortu na další den, přičemž jste se za 24 hodin nestačili divit, co se s potravou stalo? Pak máte pravděpodobně nevhodnou lednici a měli byste popřemýšlet o její výměně.

Zohledněte teplotu místnosti

Pravděpodobně u všech se lednice nachází v kuchyni, popřípadě v jídelní části domu, nicméně ne všechny kuchyně mají stejné klimatické podmínky a asi se budete divit, ale okolní teploty jsou pro ledničku klíčové. Pomocí teploměru změřte teploty v její blízkosti a při výběru lednice se řiďte rozmezím +10 až +32 °C, +16 až +32 °C, +18 až +38 °C, +18 až +43 °C. S těmito údaji se nebojte obrátit na specializovanou prodejnu, kde vám odborný personál  koupí již poradí.

Nedejte na mylné informace

Konkurence je na trhu enormní a prodejci se proto snaží svoje výrobky prodat za každou cenu, a to i v případě, že musejí uvádět zavádějící a někdy mylné informace. Po přečtení objemových parametrů máte pocit, že je lednice dostatečně velká i pro vaši čtyřčlennou rodinu. Po její koupi a doručení až na práh domu ale zjistíte, že výrobce nepočítal s neprakticky rozmístěnými poličkami, přihrádkami a velikostí mrazáku. Ve výsledku můžete být proto velmi zklamaní. Než i produkt koupíte přes internet, rozhodně se jděte podívat do prodejny a nebojte se lednici otevřít. Dotatek místa totiž hraje prim.

Ekonomika na prvním místě

Při koupi každého domácího spotřebiče musíte vždy myslet na její provozní náklady. Ve výsledku byste se totiž mohli dostat na neuvěřitelné sumy, které vám ročně z rozpočtu strhnou desítky tisíc korun. No uznejte sami, zda by to nebyla škoda? Co vás při koupi lednice proto musí zajímat, je samozřejmě spotřeba energie. Nevýhodou lednice je fakt, že ji, na rozdíl od rychlovarné konvice nebo třeba pračky, nemůžete v případě nepoužívání nebo jen tak na noc, vypnout ze zásuvky. Lednice zkrátka pracuje neustále, s čímž musíte počítat. Výrobce často ukazuje parametry spotřeby, ty jsou ale zavádějící, neboť vždy rozhoduje také objem produktu, teploty místnosti a také teploty, které si nastavíte uvnitř lednice. Než si lednici koupíte, hledejte na internetu recenze a zkušenosti jiných kupujících, ty vám mohou velmi pomoci.

Pozor na design

Designově krásné spotřebiče jsou rozhodně poutavé, nicméně jejich nedostatek obvykle spočívá v činnosti, která je nedostačující a právě dokonalý vzhled je má nenápadně zakrýt. Než si tedy pořídíte, na první pohled, dokonalou lednici, zjistěte si skutečný objem, spotřebu energie a také její životnost.

Líbí se vám článek? Tak ho sdílejte!

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.