4 tipy pro bezpečnou koupelnu

Je to sice smutné, ale drtivou většinu úrazů si lidé přivodí ve svém přirozeném prostředí. za celý život ani jednou nespadnete z kola, nesrazí vás auto a neupadnete na ledu, za to si nesčetněkrát přivodíte bouli o strop obývacího pokoje a zlomíte i nohu ve vlastní ložnici. Opatrnosti není nikdy třeba a obzvláště doma byste na sebe měli dávat pozor. Statisticky se nejvíce úrazů lidem přivodí v koupelně. Víte proč?

Podložka je základ

Podložku pod vanou měly již naše babičky, které moc dobře věděly, proč ji vlastní. Mokré nohy totiž nevěstí nic dobrého a pokud si je nechcete potlouct neprodleně poté, co vylezete z vany nebo ze sprchového koutu, dbejte na to, abyste je vždy položily na suchou podložku. ideálně si pořiďte model se silikonovým spodním dílem, který vlastní protiskluzové proužky. V Ikea vás vyjde na bezmála 50 korun, což je opravdu nízká cena za udržení zdraví.

Pevně visící zrcadlo

Střepy podle starých přísloví přinášejí štěstí, ale vždy tomu tak určitě nebude. Pakliže vám v koupelně spadne zrcadlo a rozbije se na tisíc kousíčků, pravděpodobně se pořežete nebo si zničíte nábytek. Koupelna bez zrcadla však nemůžete existovat, takže dbejte na to, aby bylo na zdi vždy pevně přichyceno. Buď si obstarejte samolepicí variantu, která odolá i vlhku a nebo vsaďte na pevný háček, který přibijte do zdi podobně, jako byste věšeli obraz.

Pozor na ostré rohy

Když už máte v koupelně čas od času upadnout, měli byste vždy padat do ,,měkkého“. Některé koupelny procházejí delší dobu rekonstrukcí, proto v nich najdete nezačištěné rohy okrajů vany nebo umyvadla, vysunuté skříně a komody a obdobné nástrahy. Myslete také na své děti, které jsou podstatně méně opatrné, než-li vy.

Nebezpečí ve vzduchu

Nebezpečí nehrozí pouze v podobě předmětů nebo pádů, ale také vzduchu, který může být zamořen a způsobovat tak nepříjemné zdravotní komplikace. Řeč je o plísních, tvořených vlhkostí. Plísně a houby jsou nebezpečné alergeny, díky kterým se celá rodina může potýkat s rýmou, kašlem, dušností, astmatem a vyrážkami. Dalším rizikem jsou potom čistící chemikálie v podobě sava, které byste dýchat rozhodně neměli.

Líbí se vám článek? Tak ho sdílejte!

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.