Jaké rostlinky pěstovat v kuchyni?

Naprosto každý byt nebo dům by měl být doplněn o něco živého. Tím nejsou myšleny vaše děti, ale především rostliny, které dodají bydlení na útulnosti a živelnosti. Ovšem pěstovat rostlinky doma, kde není jejich přirozené prostředí, může být mnohdy obtížné a i zkušenému zahrádkáři, mohou dát zabrat. Uvadají, usychají, nekvetou a zkrátka nevypadají tak, jak by asi měly? Pak možná pěstujete květiny v nevhodných místnostech. Jaké rostlinky si tedy pořídit například do kuchyně, kde je stále dost vlhkosti, tepla a nejrůznějších zápachů?

Zapomeňte na ,,citlivky“

Existují květiny velmi odolné a vytrvalé, ale také takzvané citlivky, kterým i sebemenší změna neprospívá. Ty by měly být ve speciálním skleníku nebo v zimní zahradě, kde je stále stejné ovzduší a ideální klima pro jejich život. Řeč je například o řezaných růžích nebo třeba tulipánech a liliích. Takové kousky si do kuchyně rozhodně nedávejte, nevydržely by příliš dlouho a vy byste tak zbytečně vyhodili peníze.

Květiny, co vydrží

To ovšem neznamená, že se zbavíte všech, které kvetou a raději si pořídíte kaktusy, které je téměř umění zahubit. Poměrně trvalými rostlinkami, které mohou být prakticky ve všech místnostech, aniž by uvadaly nebo usychaly, jsou orchideje. Jejich krása nezná mezí a přitom si prostředí nikterak nevybírají. Výhodou je také fakt, že je seženete v mnoha barevných provedeních. Sladit tak kuchyňskou linku s barvou květin, nebude vůbec obtížné.

Závěsná varianta

Zahlcovat okenní parapet v kuchyni není příliš chytré a praktické, neboť jej obvykle potřebujete často otevírat. Ideální variantou jsou tak květiny závěsné, které můžete dát prakticky kamkoliv na zeď místnosti. V takovém případě volte rostliny spíše plazivé nebo visící, jako je třeba nolina. Zastřihnout ji stačí jednou za 3 měsíce a přitom bude po celý rok krásně zelená a živá.

Bylinky všeho druhu

Ovšem naprosto nelepším řešením jsou samozřejmě bylinky všeho druhu. Jednak vypadají krásně a přirozeně, dokonale voní, což je pro kuchyni důležité a co víc, můžete je stále používat k vaření. Tymián, máta, bazalka, oregáno, pažitka a spousta dalších pochutin by vám v kuchyni neměly chybět.

Líbí se vám článek? Tak ho sdílejte!

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.