Lednice je beze sportu nedílnou součástí každé kuchyně a jistě se shodneme na tom, že bez ni v dnešní době nelze fungovat. Pokud máte rodinu a jste zvyklí vařit, pak vám pravděpodobně lednice praská ve švech a prohýbá se pod desítkami dobrot, ze kterých následně vznikají chutné obědy a večeře. Otázkou ale zůstává, jestli ony potraviny dovedete správně skladovat. Možná vám připadá, že je ,,lednicová hyerarchie“ výmyslem, ale přesvědčte se o tom, že má vskutku něco do sebe.
Ovlivnění pachů a chutí
Stalo se vám někdy, že jste si dopřáli kus melounu, který zůstal již z předešlého dne otevřený a najednou jste zjistili, že vůbec nechutná tak, jak by měl, nýbrž zavání po cibuli či jiné pochutině? Pak jste se nejspíš stali ,,obětmi“ špatného skladování potravin. Některé suroviny mají tendenci, lidově řečeno, vypouštět výpary a značně ovlivňovat chuť a vůni jiných jídel. Je to například zmiňovaná cibule, česnek, chilli papričky, citrón, zázvor, křen, ale také různé pomazánky, omáčky a oblíbené uzeniny. Tyto a další čpavé potraviny skladujte v kuchyňské folii nebo v uzavíratelných krabičkách, kde budou izolovaně odpočívat a neovlivňovat chuť ostatních pokrmů.
Maso a ryby vždy dole
Než se rozhodnete suroviny zpracovat, mohou nějaký ten den v lednici ležet, jedná se zejména o maso a ryby, které zkrátka nikdy nemůžete zpracovat najednou. Syrové potraviny jsou zvláště choulostivé a proto je držte co nejdále od těch čerstvých či jinak tepelně zpracovaných. Skvěle vám jako úschovna poslouží oddělené spodní šuplíky, kde bude maso i ryba ideálně skladována.
Systematické třídění
Systematické třídění je praktické hned z několika důvodů. V první řadě předejdete již zmiňovanému problému ohledně přenášení pachů a co je rovněž důležité, hned po otevření lednice, budete vědět, kam sáhnout, čímž předejdete námraze a znehodnocování jak spotřebiče, tak jeho obsahu. A jak tedy potraviny rozmístit? Do prvního patra se naučte dávat zeleninu a ovoce a to nejlépe v mikrotenových sáčcích, kde déle vydrží čerstvé. Veškeré mléčné výrobky od sýrů, přes jogurty až po zakysané nápoje či máslo umístěte do patra druhého. Další poličce by měly být zasvěceny uzeniny, o patro níže pak ukládejte již uvařené pokrmy v krabičkách a ty suroviny, které hodláte brzy upravit či zkonzumovat. No a ve spodních šuplících mějte syrové maso a ryby.
Komentáře