Nejčastější úklidové chyby – dopouštíte se jich také?

Aby vaše domácnost vypadala krásně a zabydleně, nestačí vlastnit luxusní nábytek a multifunkční spotřebiče, o své obydlí je třeba se pravidelně a s láskou starat, k čemuž patří samozřejmě i častý úklid. Ovšem samotný pojem uklízení je poměrně obsáhlým tématem, neboť každý si jej vyloží po svém. Někdo úklid bere opravdu vážně a věnuje mu i několik hodin denně či ob den, zatímco jiný člověk si vystačí s vyrovnanými knihami a ustlanou postelí. Aby vaše obydlí zářilo čistotou a především bylo zdravé pro vás i vaše děti, naučte se vyvarovat běžných úklidových chyb.

Není úklid jako úklid

Jak bylo již řečeno, není úklid jako úklid a bohužel pro většinu lidí představuje pouze jakési povrchové odstranění nečistot a zarovnání věcí na své původní místo. Takzvaný povrchový úklid je nešvarem, který postihuje drtivou většinu domácností. Jeho ,,kouzlo“ spočívá ve srovnání oblečení do skříní, porovnání polic, umytí nádobí a celkově ve srovnání předmětů v bytě tak, aby vše na první pohled vypadalo v naprostém pořádku. Ovšem když se podíváte blíže, tak zjistíte, že podlaha se rozhodně neleskne a prach obklopuje prakticky vše, čeho jste se nedotkli. Povrchový úklid lze tedy provádět pouze tehdy, pokud máte z předchozího dne dokonale poklizeno.

Pryč s prachem!

Dalším problémem je utírání prachu a fakt, že právě tato činnost většinu lidí opravdu nebaví, ba dokonce obtěžuje. Důsledkem toho bývají prachovkou či utěrkou otřeny pouze viditelné plochy, zatímco veškeré předměty zůstanou na svém místě a tudíž na nánosech prachu. Pravdou je, že takto ,,na oko“ ošetřený nábytek vypadá uklizeně, ovšem veškeré nečistoty a špínu, jež nejsou okem viditelné, stále dýcháte a tím vážně poškozujete své zdraví.

Pouze voda nestačí

Kvalitní úklid podlahy samozřejmě spočívá v zametení a následném vytření mopem nebo smetákem a hadrem, ale i zde se lidé dopouštějí zbytečných chyb, které jim následně přidělávají spoustu práce. Pakliže jste zvyklí vytírat pouze obyčejnou vodou, nezbavíte se veškerých nečistot a prachu a proto je obvykle druhý den podlaha opět zašpiněná a matná. Pořiďte si kvalitní saponát či přípravek určený k ošetření daných ploch a zapomeňte na špínu a nánosy prachu neprodleně po úklidu.

 

Líbí se vám článek? Tak ho sdílejte!

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.